Valtuustoraportti 7.12.2017

07.12.2017

Valtuusto kokoontui tänään hyväksymään tulevan vuoden talousarvion. Taloudesta on edeltäen käyty tiukkoja puoluiden välisiä neuvotteluja, ja kokous olikin pitkälti muodollisuus. Vaikka Vasemmistoliitto ei ollutkaan tyytyväinen siihen, että kaupungissa kynsin hampain pidetään kiinni siitä, että veroprosenttimme on oltava matala, saatiin neuvotteluissa niin paljon läpi tavoitteitamme, että olemme hyvillä mielin mukana budjettisovussa. Sovussa ovatkin kaikki puolueet Perussuomalaisia lukuunottamatta, joille maahanmuuttajien tukeminen oli kynnyskysymys. Kuten valtuutettumme Tiina Ahlfors totesi, sitä kautta tämä budjetti on samalla myös kannanotto yhtenäisen ja monikulttuurisen Espoon puolesta.

Monissa ryhmäpuheenvuoroissa kiiteltiin talousarviota sivistysbudjettina. Kouluihin onkin siinä panostettu, mm. erityisopetukseen ja kouluavustajiin, kieltenopetukseen, ja eka-tokaluokkalaisten iltapäiväkerhoon. Myös lasten ja nuorten mielenterveyspalveluihin sekä moneen ennaltaehkäiseviin toimiin kuten lasten tuettuun harrastustoimintaan ja alueellisen eriarvoistumisen estämiseen saatiin merkittäviä lisäyksiä. Meille tärkeitä olivat tietysti myös terveys- ja sosiaalipalveluiden asiakasmaksut, joissa saavutettiin korostusten torjunta.

Perussuomalaiset tekivät joukon muutosesityksiä, joissa halusivat poistettavaksi talousarvion tekstiosasta kaikki viittaukset maahanmuuttajiin ja maahanmuuttajapalveluihin. Nämä tietysti hylättiin.

Budjettiin liittyen jätettiin erilaisia toivomusesityksiä. Näistä valtuusto kuitenkin päättää vasta seuraavassa kokouksessaan.

Osallistuimme myös valtuustoaloitteeseen paperittomien terveyspalvelujen laajentamiseksi.