Ei kiitos vappulehteä, olen feministi

29.04.2015

Varoitus: tämä teksti sisältää kirosanoja sekä vappulauluhaasteen osan 2/5.

Minulle selvisi tässä juuri vapun alla, että edelleenkään moniin teekkariseuroihin ei oteta naisjäseniä. Erityisesti tämä pätee edelleen vuonna 2015 niihin salaseuroihin, jotka viime kädessä ovat teekkarien vappulehtien takana. Ensimmäinen reaktioni oli nouseva "mitä helvettiä nyt taas?" ja toinen semmonen äkillisesti putoava "voi vittu" kun tajusin, että nyt jää vappulehti ostamatta ensimmäisen kerran sen jälkeen kun ylipäätään hahmotin, että vappulehtiä on olemassa.

Sen jälkeen kun minä ja aika monta tuttavaani ilmaisimme tästä kantamme Facebookissa, on feedini ollut täynnä sellaisia kommentteja, että keuhkokuumetoipilaana on paljon helpompi olla. Adrenaliini avaa kivasti tota hengitystä, näet.

Tässä teille tämmönen FAQ aiheesta "en osta teidän lehteä, olen feministi".

Naisia pääsee jo toimituskuntaan ja jotkut saa pitää niitä haalareitakin!
Sepä kiva. Täysvaltaisiksi jäseniksi taustalla oleviin seuroihin ei kuitenkaan pääse, joten en osta teidän lehteä.

Tilanne on tosi paljon parantunut viime vuosina kuitenkin.
Kiva kuulla, ehkä parin vuoden päästä taas ostankin wappulehden. Pirullista vaan, että huhujen mukaan paras Äpy vuosikausiin menee silti ohi.

Mutta onhan olemassa esimerkiksi Teekkaritytötkin!
Joo. Puolueissa oli ennen naisille erillisiä naisjaostoja, joiden tehtävä oli kahvinkeitto, naisten verkostoituminen ja naisasiasta puhuminen. Harjoitustehtäväksi jätetään, 1) miksi oli, ja 2) miksi ei ole enää. Katso myös seuraava kysymys.

Ei noi seurat oo mitenkään ainoa sukupuolen mukaan valkattu seura Otaniemessä!
Senkö pitäisi tehdä niiden olemassaolosta jotenkin parempi asia? Ei, en osta sitä lehteä, kiitos.

Sun boikotti ei osu niihin kerhoihin vaan yksittäisiin lehtiä myyviin teekkareihin.
Näin on, koska vappulehtien myyntisopimuksissa on ilmeisesti aika heikot palautusoikeudet, jos myytäväksi ottanut ei saakaan niitä kaupatuksi. Se on kovin ikävää. Ehkä tulevina vuosina ne yksittäisetkin teekkarit miettivät, onko tämä se instituutio, jota haluavat tukea.

Lotta Aarikka on vaan kateellinen ämmä ja siksi se mesoaa tästä.
Ampukaa vaan viestintuoja, ei se faktoja muuta, enkä silti osta teidän lehteä.

Miksi sä syytät niitä salaseuroja Aarikan FB-profiilin poistamisesta, et sä voi tietää ettei se ole vain yksittäinen peelo.
En syytä enkä ole syyttänyt. Mutta se, että yksittäinen peelokin kokee tarpeelliseksi yrittää vaientaa keskustelua aiheesta on hälyttävää. Jos ongelma olisi epätosi, se olisi helppo kumota kertomalla faktat (eiku oikeesti naiset pääsee jäseniksi ihan samalla lailla kuin miehet, tää ongelma on jo ratkaistu viime vuosituhannella!). Jos ongelmasta keskusteleminen olisi kampuksella yleisesti hyväksyttyä, tällaista peeloilua esiintyisi huomattavasti pienemmällä todennäköisyydellä. Toki, jos osoittautuu, että taustalla on jonkunnäköinen masinoitu kampanja, tilanne on astetta vakavampi. Toivottavasti kuitenkaan ei ole niin pahasti asiat. Ei, en osta lehteä, kiitos.

Tämä on uutisoitu tosi yksipuolisesti, ei ole kuunneltu molempia puolia.
Omalta kannaltani tässä ei ole mitään toista puolta. Ei ole olemassa sellaisia perusteluja, jolla minut saa hyväksymään sen, että olennaisia osia teekkarikulttuuria masinoi porukat, jotka on suljettu naisilta. Sukupuolisyrjintä tällaisessa asiassa on yksikäsitteisesti syvältä ja poikittain. Se, että useat teekkarit, jopa naispuoliset, ajattelevat, että vuonna 2015 Suomessa siitä voisi tehdä jotain muuta "kuuntelemalla myös toista osapuolta", on lähinnä merkki siitä kuinka hälyttävässä tilassa sukupuolten tasa-arvo Otaniemessä(kin) on. Ei, en osta lehteä, kiitos.

Eikö pitäisi kysyä niiltä vappulehden toimitukseen osallistuneilta naisilta, kokeeko ne tulleensa syrjityiksi?
Ei, ei tartte. Kun jossain yhteisössä on syrjivä rakenne, valikoituu sen kanssa työskentelemään syrjitystä porukasta ne, joita syrjintä vähiten haittaa. Siksi näiden naisten haastattelu siitä, että onko teillä siellä ok, ei ole mitenkään minun ostopäätökselleni relevanttia. Eivät he olisi siellä, jos heitä häiritsisi. Ei kiitos, en osta lehteä.

Mutta jos ei ole ketään naisia jota toi kerhon sääntö on häirinnyt, ketä se sitten haittaa?
On erittäin suurella todennäköisyydellä olemassa naisia, jotka toimisivat sukupuoleltaan nyt suljetuissa kerhoissa, jos ne olisivat kaikille sukupuolille tarkoitettuja. Se ei tarkoita, että välttämättä on kovinkaan paljon naisia, jotka ovat aktiivisesti ja tietoisesti jättäytyneet niistä pois, saati yrittäneet mukaan ja tulleet torjutuiksi. Sukupuolittuneet rakenteet luovat itse itsensä uudestaan sitä kautta, että ihmisillä on taipumus haluta vähemmän sellaisia asioita, joita kulttuuri ei katso heille sopivaksi haluta. Siksi niin monet tytöt eivät hakeudu lukemaan tekniikkaa. Jokainen yksittäinen tyttö tekee valintansa omasta valinnastaan ja siksi vapaasti - mutta osa syistä heidän valinnoilleen ovat sukupuolittuneessa systeemissä. Tällaista ei muuteta muuttamalla niitä yksilöitä, vaan muuttamalla rakenteita. Vastuu muutokseen ei ole niillä, joiden pitäisi vaatia paikkaansa sen saadakseen, vaan niillä, joiden aloitteesta sukupuolittuneita rakenteita esiintyy. Otaniemessä erityisesti vastuu on vanhoilla, perinteisillä, arvostetuilla yhdistyksillä. Sori, ostasin mielellään sen lehden, mutta olen feministi.

Kyllä yhdistykset saa valita jäsenensä ihan niin kuin haluaa!
Tämä pitää paikkansa. Laissa naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta on erikseen rajattu syrjintäkiellon ulkopuolelle muiden kuin edunvalvontayhdistysten jäseneksiotto. Laki ei kuitenkaan tarkoita sitä, että yksityiset ihmiset eivät saisi ilmaista mielipidettään yhdistyksen sukupuolet eriarvoistavista käytännöistä tai kieltäytyä yhteistyöstä yhdistyksen kanssa sen vuoksi. Ei, en edelleenkään osta lehteänne.

Siis oikeestiko sä et ole tiennyt tästä?
Oikeesti. Tiesin vuonna sfnet ja lankapuhelin, että tytöt ei pääse, ja tiesin, että elitistinen salaseura on edelleenkin elitistinen salaseura, mutta ihan vakavissani kuvittelin, että sukupuolten mukaan ei enää eroteltaisi. On siis tullut tyhmyyksissäni ostettua monta wappulehteä, jotka olisi saaneet jäädä ostamatta.

Miksi sä ylipäätään olet ostanut niitä lehtiä? Nehän on ihan paskoja.
Koska mielestäni on erittäin hauskaa testata ihmisten hiprakan astetta sillä, joko teekkarien wappulehti alkaa naurattaa. Ja koska ne jutut joskus naurattaa, vaikka aika harvoin selvinpäin. Ja koska perinne ja vähän lisäansioita opiskelijoille.

Vappulauluhaasteessani edetään historiassa askel kerrallaan kohti nykyaikaa ja teemaan sopien vedetään tähän väliin teekkarilaulunakin tunnettu kipale. Nyt ollaan vuonna 1951 laulamassa 1930-luvulla sanoitettua, edelleen suosittua laulua, jossa kulkevat rinnan poliittinen ja yksityiselämää koskeva sanoitus. Tämä on muistini mukaan ensimmäinen laulu, jonka poliittisesta sisällöstä olen tullut tietoiseksi. Suurimman osan perinteisistä teekkarilauluista jotka osaan, olen oppinut isältäni. Olen lapsena kysynyt häneltä näiden sanojen merkitystä, ja saanut selitykseksi kausityöläisen aseman kuvauksen. Muistan minua myös lohdutellun, että nykyään Suomessa on työntekijän oikeudet ja rakennustekniikka paremmassa kuosissa, eikä maalari, muurari ja hanslankari näe nälkää talvisin. Pätkä- ja silpputyöläisten määrän jälleen kasvaessa on laulun poliittinen sanoma taas ajankohtainen ja lisäksi kuultavissa on nykyiseen ajankuvaan sopivaa kritiikkiä laulajan armaan ennakkoluuloisuutta kohtaan.