Osmo Soininvaara ja salainen rakenneuudistus

27.02.2015

Uusi Suomi kertoo tänään Osmo Soininvaaran kirjassaan esittämästä tiedosta, että todennäköiset seuraavat hallituspuolueet olisivat jo keskenään käyneet neuvotteluja, joiden tavoitteena ovat mittava rakenneuudistus ja "veriset menoleikkaukset".

Sanotaan nyt heti alkuun, että minulla ei ole sellaista sisäpiiritietoa, että osaisin kommentoida Soininvaaran väitteen todenperäisyyttä. Vasemmistoliitto lähti hallituksesta jo Vihreitäkin aikaisemmin, kun lapsilisäasiasta ei päästy sovintoon, eikä minulla sitä paitsi ole edes nykyisiiin kansanedustajiimme sellaista kabinettisuhdetta, että kuulisin tällaisista kyselemättä. En nyt ryhdy kyselemään, koska se ei ole tässä kohtaa olennaista.

Olennaista on, että ehdottomasti on totta, että Suomessa viime vuosina toteutettu talouspolitiikka on sellaista "worst of both worlds"-tyyppistä. On tehty ratkaisuja, jotka ovat vähentäneet valtion tuloja ja tämä on kuitattu epämääräisillä budjettiratkaisuilla, joissa on päätetty leikata niin-ja-niin monta miljoonaa euroa joltain tietyltä toimialalta. Todellista analyysiä siitä, että lopettamalla tietty toiminta säästyisi niin ja niin paljon, ei olla tehty. Analyysin puutteessa suunniteltuja rahansäästöjä on sitten jäänyt toteutumatta, jolloin on päädytty kuitenkin ottamaan velkaa menojen kattamiseksi. Olisi pitänyt joko budjetoida tulot (verot, suunnitelmallinen velanotto) todellisten menojen mukaan tai jos tuloja ei saada tai haluta saada riittämään, suunnitella säästöt avoimesti ja rehellisesti todella muuttamalla rakenteita. Epämääräinen toiveajattelu säästöistä johtaa hallitsemattomaan velanottoon ja kurjistavaan juustohöyläsäästämiseen. Näin ei voi jatkua.

On varsin todennäköistä, että jokaikinen eduskuntapuolue tajuaa, että näin ei voi jatkua. Kaikkien vaaliohjelmista, kuten Soininvaara sanoo, se ajattelu ei valitettavasti kylläkään välity. Vaihtoehtoja on siis kaksi. Joko Soininvaara on oikeassa, ja salaisia keskusteluja on käyty ja suunnitelmia on tehty ja edessä on "verisiä leikkauksia" mikäli hallitukseen mennään linjalla Kokoomus-Keskusta-pari randomia. Tai sitten kyseinen linja aikoo jatkaa samaa holtitonta taloudenpitoa ensi kaudellakin. Tässä valossa Soininvaaran kertoma itse asiassa on ei vain mahdollista, vaan jopa toivottavaa. Silloin asiaa olisi sentään ajateltu. Se tosin tarkoittaisi, että vaaliohjelmissa tietoisesti valehdellaan.

Olen yleensä pitänyt periaatteenani sanontaa "never attribute to malice that which can be adequately explained by incompetence". Ehkä se sopii tähänkin.