Terveyden edistämisestä ruokavalioin

08.01.2015

Minua syytettiin Facebookissa siitä, että piilottelen tietoa joidenkin ruokien terveysvaikutuksista poliittisen agendani vuoksi. Tehdään se nyt siis tässä kertakaikkiaan selväksi: minulla ei ole poliittisia agendoita, jotka liittyvät yksittäisten ihmisten ruokailutottumuksiin.

Kaikista asioista, jotka minua voisivat poliittisesti kiinnostaa, on länsimaisten perusterveiden ihmisten suihinsa terveyden nimissä pistämä ruoka jotakuinkin vähäisin. Te kaikki tiedätte, mikä on terveellistä ja opitte sen jo peruskoulussa: syökää kohtuudella, pistelkää kiltisti myös kasviksenne, ja pysykää liikkeellä. Jos homman hoitaminen ei kiinnosta, oma on asianne. Jos haluatte käyttää aikaanne kikkailuun ruokavalion ja liikuntalajien mikromanageroinnin kanssa, niin sen kun käytätte, mutta älkää odottako minulta tukea harrastuksellenne. Maailman suurin ruokaongelma ei todellakaan ole ylipaino tai sydän- ja verisuonitaudit - se on nälkä. Nälkään kuolee lapsia. Elintaso-ongelmiin kuolee globaalilla mittapuulla hyväosaisia, länsimaisia ihmisiä, suurin osa heistä maailman parhaan terveydenhuollon käsissä elettyään keskimääräistä pitemmän elämän. Myös Suomessa on ihmisiä, jotka kamppailevat päivittäin saadakseen tarpeeksi syötävää itselleen ja lapsilleen. Joten josko ratkaistaan se ongelma ensin, ja aletaan sitten pohtia pitäisiköhän ottaa luomuruisleipää vai ennemmin härkäpapusämpylöitä?

Ruokavaliot kiinnostavat minua tasan kahdelta kantilta:

Numero yksi: meillä on tuo ilmastonmuutos tässä päällä, jos ette ole sattuneet huomaamaan, ja eläinperäisen ravinnon käytön vähentäminen on yksi keino torjua sen haittoja. (Saa suorittaa.)

Numero kaksi: ihan suoraan sanottuna vituttaa se, kun ihmiset tekevät selvästä asiasta käsittämättömän haloon, ja täysin hatusta vedetyillä perusteilla väittävät, että just heidän suosimansa ruokavalio on se parhain ja avain onneen, ja että jos joku, kuten esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, on eri mieltä, se on poliittinen ajojahti ja salajuoni. Vituttaa useammastakin syystä, mutta ei vähiten siksi, että yleisesti vituttaa yksilöiden fyysisen terveyden nostaminen itseisarvoksi välineen sijaan. Jos ruokavaliovouhottajat käyttäisivät murto-osankin siitä ajastaan kehittääkseen luonnettaan, maailman tila kohenisi silmissä. (Aika alkaa NYT.)