Terveydenhuolto on monimutkaista
Tänään ärsyttää: monikin asia, joista merkittävä osa luottamuksellisia tai salassapidettäviä.
Mutta erityisesti se, että kun puhutaan terveyskeskustoiminnan kehittämisestä, soteuudistuksen kontekstissa tai muuten, puhutaan aina siitä perustapauksesta, miten aikaisemmin melko terve ihminen saa jotain oireita, menee sitten lääkärinvastaanotolle ja siellä todetaan joku tauti ja sitten se saa lääkettä tai lähetteen sairaalaan ja sitten se hoidetaan ja paranee. Kun tällainen toiminta on ihan murto-osa terveyskeskuslääkärin työstä. Suurin osa lääkärin näkemistä potilaista on pitkäaikais- ja monisairaita, joiden asiat eivät toimi yksinkertaisella vaiva -> diagnoosi -> hoito -> terveys -syklillä.
Ja ennenkaikkea, terveyskeskuslääkärin työ on murto-osa siitä mitä terveyskeskuksissa tehdään. Kun keskitytään lääkäripalveluihin, unohtuu kokonaan että terveysasemalla merkittävä osa käynneistä on itseasiassa hoitajan vastaanotolla. Lisäksi on fysioterapeutteja, ravitsemusterapeutteja, terveydenhoitajia, psykologeja, laboratoriohenkilökuntaa, röntgenhoitajia, ja ties keitä.
Eikä kaikki työ ole vastaanottotoimintaa sairauksien hoitamiseksi: terveysasemalla muun muassa rokotetaan matkailijoita, järjestetään jumpparyhmiä selkävaivaisille ja vastaaville, annetaan liikuntaneuvontaa niille joiden on vaikea päästä terveellisissä elämäntavoissa alkuun, jatkokuntoutetaan erilaisten vammojen jälkitiloja, järjestetään vertaisryhmiä diabeetikoille, eikä siinä vielä kaikki!
Niin sitten tähän soppaan tulee besserwisseröimään ihmiset, joiden kokemus terveydenhuollosta on se, että kerran yskitti ja oli kuume ja yksityisellä pääsi heti keuhkokuvaan ja sai antibiootin, että kyllä oli tehokasta se.
Se ärsyttää.
Kukaan ei tiennyt että terveydenhuolto on niin kamalan monimutkaista, huomasi myös Donald Trump. Niinpä, ei kukaan, paitsi kaikki ne jotka ovat siellä töissä.