Vaalikeräys joukkorahoituksella, uhka vai mahdollisuus?

21.11.2014

No ehdottomasti mahdollisuus!

Olen kova joukkorahoituksen ystävä - siinä määrin, että pysyttelen nykyisessä likviditeettikriisissäni poissa Kickstarterista, koska siellä menee aina liikaa rahaa. Niinpä kun vaalikeräys tuli puheeksi, oli jokseenkin ensimmäinen ajatukseni, että voiko tämän ulkoistaa jonnekin.

Suomen lakihan on joukkorahoitukselle perin ankara, mutta kiellettyä joukkorahoitus ei suinkaan ole, toisin kuin huhut aina välillä antavat väittää. Suomessa on säädelty sitä, kuka saa kerätä rahaa mihinkä tarkoitukseen. Yksityishenkilö saa vapaasti myydä asioita, mutta ei pyytää vastikkeetonta rahaa, eli rahaa ilman, että antaa jotain palvelusta tai tavaraa jotakuinkin samalla summalla tilalle. Rahan vastikkeetonta keräystä varten tarvitaan keräyslupa, jonka saa vain yleishyödylliseen tarkoitukseen. Tämän systeemin tarkoitus on suojella kansalaisia kaiken maailman käärmeöljykauppiailta, jotka tunteisiin vedoten keräyslipas kädessä höpäjävät kärsivistä kissanpennuista ja pistävät sitten rahat omaan taskuunsa.

Aikaisemmin, kun keräysten järjestäminen vaati melko lailla ponnistuksia joka tapauksessa, lupamenettelystä ei tullut aivan kohtuuttomasti ylimääräistä vaivaa. Nykymaailmassa kuitenkin keräyksen pystyyn pistäminen on niin yksinkertaista, että lupabyrokratiasta on suurempi vaiva kuin muusta toiminnasta yleensä. Tämä tarkoittaa, että jotta joukkorahoitusta voisi Suomessa tolkullisesti hyödyntää tolkullisessa laajuudessa, pitäisi lupia varten perustaa omat tietojärjestelmänsä ja sitä käsittelevät henkilönsä. Siinä ei ole mitään järkeä; parempi on purkaa lupamenettely tai korvata se kevyellä ilmoitusmenettelyllä. Ehkä nykyään myös edellytämme kansalaisilta sen verran parempaa medialukutaitoa, että myös yleishyödyllisen yhteisön vaatimuksesta voidaan luopua. Päättäköön kukin itse, mikä on "hyödyllistä". Ihmisten huijaaminen suorastaan valehtelemalla tavaroita myytäessä on jo kuluttajansuojalain puitteissa rangaistavaa; ihmisten huijaaminen rahaa vastikkeetta kerätessä voitaisiin varmasti hyvin pistää samaan kategoriaan.

Niin, joo. Se keräys:

Mesenaatti.me: Jaana Wessman eduskuntaan
Antakaa rahaa