Vasemmistoliiton vaaliohjelma julkaistu

26.11.2014

Vasemmistoliiton vaaliohjelma on julkaistu.

Vaaliohjelmat on sillä tavalla jännä juttu, että ennen kuin olin puoluepolitiikassa suuremmin mukana, kuvittelin niiden toimivan ihan eri tavalla kuin ne toimivat. Nimittäin lähdin siitä tiedosta, että vaalijärjestelmämme on aivan tietynlainen listavaali. Se toimii niin, että jokainen ääni menee ensisijaisesti listalle (tavallisesti, mutta ei aina, puolue). Listan sisällä eniten ääniä saanut saa "äänimääräkseen" listan kaikki äänet, toiseksi eniten ääniä saanut puolet siitä, jne. Eduskuntaan valitaan sitten henkilöitä tässä järjestyksessä tietty määrä kustakin vaalipiiristä ja it gets complicated, lukekaa itse wikipediasta lisää.

Oleellista on nyt siis se, että kun äänestät henkilöä, et voi isojen puolueiden isoimpia "ääniharavia" lukuunottamatta olla millään lailla varma, että juuri se henkilö menee läpi. Sen sijaan antamalla äänesi vaikutat ensisijaisesti siihen, että kyseisellä listalla olevista ihmisistä joku menee läpi. Äänestyspäätöstä tehdessään pitäisi siis jotenkin saada selville, mistä asioista kaikki listalla ovat samaa mieltä, koska ne asiat ovat ne, joiden puolesta käytännössä varmasti äänestää.

Tästä päästään varsinaiseen väärinkäsitykseeni: olen tähän asti ollut siinä uskossa, että kun puolue laatii vaaliohjelman, se samalla kysyy asettamiltaan ehdokkailta, ovatko nämä valmiita asettumaan sen taakse, ja antaa äänestäjille lupauksen, että nämä asiat ovat niitä, joiden puolesta ylläpidämme jonkinlaista ryhmäkuria. Olen myös jotenkin naiivisti epämääräisesti kuvitellut, että vaaliohjelmia laativat nimenomaan ehdokkaat - heidän toteuttamakseen ajatellusta ohjelmastahan on kyse.

Juu, jatketaan heti kun saatte taas nauramiselta henkeä. Ihan rauhassa, ei ole kiirettä.

Tosiasiassahan vaaliohjelmat tyypillisesti valmistuvat siinä vaiheessa, kun suuri(n?) osa ehdokkaista on jo puolueiden sisällä asetettu. Vaaliohjelmia laativat puolueen työryhmät, valtuustot sun muut, joissa ehdokkaiden läsnäolo on jossain määrin satunnaista - nämä osallistuvat, jos se on sattunut heidän harrastuksiinsa kuulumaan ehdokkuudesta riippumatta. Ehdokkaaksi lupautuessaan sitä siis koko lailla sokkona sanoo, että laatikaapa sitten semmonen ohjelma, jonka takana voin seista. Sen uskaltaa tehdä, koska pääsääntöisesti ihminen ei kai lupaudu ehdokkaaksi sellaiselle puolueelle, jonka poliittisia kärkinäkemyksiä ei kannata. Ja pääsääntöisesti samasta syystä äänestäjä voi luottaa siihen, että listan jakavat ihmiset jakavat myös ohjelman mielipiteet.

Mutta on se silti vähän takaperoinen menettelytapa, ja tätä dokumenttia avatessa jännittää vähän niin kuin jouluna: lahja on melko varmasti mieleinen, koska antaja on hyvä tyyppi, mutta silti ei varmasti tiedä, että mitähän sieltä paljastuu.

Ainakin tämä on iso! Tosi monta sivua! Ihanaa. Ei ole pelkkiä iskulauseita eikä diibadaabaa, vaan paljon asiaa, perusteluja ja konkreettisia ehdotuksia. Tällaisesta minä tykkään, miten te arvasittekin? Ja tämä rakenne on tosi hyvä, ensin on aina tilannekatsaus, faktoja ja perusteluja, ja sitten konkreettisia toimenpide-ehdotuksia. Ja hei! Täällä on perustulo! Tosi hieno! Ja pienyrittäjille on tosi monta konkreettista ehdotusta, se ALV-tilityksen alarajakin, josta oli puhe, on otettu mukaan! Pätkätyöläisten asema, vanhempainvapaiden 6+6+6-malli... Päiväkoteihin ryhmäkokomaksimi ja uskontokasvatus pois varhaiskasvatuksesta... Voi, ei teidän ois tarttenut näitä kaikkia hankkia, olisi minulle riittänyt vähempikin, olen ihan otettu... TTIP sopimusta vastustetaan, hallintarekisterit pitää pitää avoimina, tosi jees. Ja täällähän on vielä vaikka mitä, asumisen hintaa ja asekaupan rajoittamista ja päällekkäisen hallinnon purkamista...

Ei vaan. Hyvältä näyttää, tuskin olisin itse osannut parempaa. Erityisesti pidän siitä, että konkreettisia päämääriä ja selkeitä toimenpide-ehdotuksia niiden saavuttamiseksi on paljon. Mutta sen verran pitkä juttu, että pitää palata erillisissä kirjoituksissa noihin alalukuihin yksi kerrallaan. Tiedättepähän mistä tässä blogissa seuraavat viikot kirjoitetaan.